неділю, 24 травня 2020 р.


Олександр Морозов

НАЩАДОК НАВКОЛОСВІТНЬОГО МОРЕПЛАВЦЯ НІЖИНЦЯ ЮРІЯ ЛИСЯНСЬКОГО БУВ СВЯЩЕНИКОМ КИЇВСЬКОГО ВОЛОДИМИРСЬКОГО СОБОРУ!

Володимирський собор у Києєві

Співробітники Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського та Меморіального будинку-музею Юрія Лисянського розшукують нащадків нашого видатного земляка-мандрівника!
На жаль, прямих нащадків Юрія Федоровича в Україні тепер немає (з трьох його синів жоден, з різних причин, не залишив потомства, а три доньки вийшли заміж і згодом виїхали закордон), але на території Чернігівщини, Київщини та інших регіонів України та Росії тепер можуть проживати нащадки його родичів – рідних братів – капітана Балтійського флоту Ананія Лисянського та ніжинського протоієрея Івана Лисянського, двох його рідних дядьків – Заньківського (с. Заньки Ніжинського полку) сотника (згодом – прем’єр-майора) Дем’яна Лисянського та значного військового товариша (м. Ічня) Івана Лисянського.

Поховання протодиякона Юрія Івановича Лисянського (1858-1936) 
на Лук'янівському цвинтарі у Києві

На Лук'янівському кладовищі у Києві збереглася могила протодиякона київського Володимирського собору Юрія Івановича Лисянського (1858-1936). На надгробку (постамент з металевим хрестом) у 30-х рр. ХХ ст., імовірно нащадками покійного, встановлено дошку з написом: "Правнук русского флотоводца капитана первого ранга Лисянського Ю.Ф.".


Щодо самого протодиякона (за іншими даними - протоієрея?) Юрія Івановича Лисянського відомості знаходимо у книзі Л.Проценко та Ю.Костенка "Лук'янівський цивільний некрополь. Путівник": "протоієрей київського Володимирського собору. З 1893 року працював в управлінні Київського кадетського корпусу, з 1896 року - диякон Володимирського собору, з 1910 року - законовчитель, завідувач школою писемності собору."
Знахідка дуже цікава! Але тут є ще чимало загадок, адже жодної інформації про внука Юрія Федоровича Лисянського, який би носив ім'я "Іван", ми, поки що, не знаємо... Можливо, йдеться про внучатих племінників Юрія Федоровича - нащадків його брата Івана, ніжинського протоієрея? Будемо шукати далі...


2 коментарі:

  1. Скоріше за все я помиляюся,але мені здається,що чин Івана Лисянського вжитий не вірно .Для означення військових товаришів вживався термін "знатний військовий товариш" а значний вживався у терміні "значний товариш полку".Дуже було б цікаво знати вашу думку.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за зауваження. Власне, я передрукував текст з міського порталу, де трапилася помилка, яку я не помітив: "значковий" товариш перетворився на "значного". Взагалі з родиною Лисянських, а особливо братами Іваном та Дем"яном Лисянськими треба ще розбиратися. В.Кривошея пише про Дем"яна, що той мав маєтності у Березненському повіті та в селі Зінькі. Мені здається, тут помилка - повіт повинен бути Борзнянський, а село Заньки. Можливо, тут невірно прочитані документи. Будемо шукати! Ще раз дякую за зауваження, виправлю!

    ВідповістиВидалити