вівторок, 5 травня 2020 р.


МУЗЕЙ МОРЕПЛАВЦЯ ЛИСЯНСЬКОГО ШУКАЄ ПОМІЧНИКІВ-ЕНТУЗІАСТІВ    


Меморіальний комплекс навколосвітного мореплавця Юрія Лисянського в Ніжині
Фото Дениса Скорохода

  Наближається визначна ювілейна дата: у 2023 році виповнюється 250 років від дня народження видатного українського мореплавця, вченого географа, океанолога, етнографа, учасника та одного з організаторів першої в Російській імперії навколосвітньої експедиції 1803-1806 років Юрія Федоровича Лисянського (1773-1837). 

   Стародавній Ніжин, безумовно, належить до історичної та культурної скарбниці України. Одним з найважливіших об'єктів історичної пам'яті міста є комплекс унікальних архітектурних та музейних споруд, що пов'язані з життям нашого земляка-мореплавця. Тут збереглися: церква Івана Богослова (1752 р.), визначна пам'ятка вітчизняної архітектури, у якій був священиком батько навколосвітнього мандрівника; будинок, у якому народився та провів дитячі роки Юрій Лисянський; будинок купецького зібрання, у якому розташована бібліотека та Музей рідкісної книги Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя, де експонуються книги, передані особисто Ю.Лисянським; меморіальний сквер мореплавця з його погруддям роботи скульптора К.Годуляна, яке було відкрито 1974 року, та світлодинамічним фонтаном. 

   Нещодавно, в грудні 2019 року, депутати Ніжинської міської ради одноголосно проголосували за передачу «Будиночка Лисянського» - пам’ятки історії та культури XVIII-XIX ст. місцевого значення Ніжина під створення «Меморіального будинку-музею Юрія Лисянського». Майбутній музей повинен стати центром Меморіального комплексу Юрія Лисянського, місцем вшанування історичної слави нашого народу, своєрідним брендом Ніжина, привабливим туристичним об'єктом для численних гостей міста.


"Будиночок Лисянського" в Ніжині, де створюється музей


   Шляхетним козакам Лисянським, що займали старшинські посади у Ніжинському, Прилуцькому та Лубенському полках, на території Ніжинщини належало декілька будинків - родина була досить велика. Представники родини мешкали у Ніжині, Прилуках, Ічні, у селах Заньки під Ніжином та Махновка під Борзною...  Будинок, що переданий під створення музею, на сьогодні єдиний, що зберігся у Ніжині. Це будинок біля церкви Івана Богослова (1752 р.), у якій священиком понад 40 років свого життя прослужив батько видатного мореплавця - протоієрей Федір Лисянський (1730-1803). Пам'ятають склепіння цієї хатинки й малого Юрка (Георгія). Біля стін храму збереглося й поховання о. Федора. Надгробок, на жаль, знищений, але саме поховання ще можна (і треба!) відновити.


НІЖИНСЬКИЙ БУДИНОК ЛИСЯНСЬКОГО

   Меморіальний будинок, де народився Юрій Федорович Лисянський, - це пам'ятка історії та культури місцевого значення і складається з двох частин. Найдавніша - це типова ніжинська кам"яниця першої половини XVIII ст.; друга частина - прибудова ХІХ - початку ХХ ст. У цьому будинку ми і плануємо до 2023 року відкрити постійну меморіальну експозицію, що буде розповідати про побут шляхетної козацької родини Лисянських, про нашого земляка - навколосвітнього мандрівника, про його життєвий шлях, подорожі та відкриття. Попереду чимало роботи з музеєфікації цього цікавого об'єкта національної культурної спадщини.


Найдавніша частина будинку Лисянського - кам'яниця XVIII ст.

    На жаль, будинок потребує серйозного ремонту - від підвалин до самого даху. Під будинком Юрія Лисянського у задовільному стані зберігся надзвичайно цікавий та таємничий господарчий підвал - такий собі мальовничий куточок підземного Ніжина. Безумовно, це підземелля потребує серйозного дослідження: навіть неозброєним оком видно, що воно пережило декілька будівельних періодів. Не виключено, що підвал може бути набагато давнішим за саму кам'яницю, можуть існувати додаткові відгалуження та замуровані камери. Багато роботи попереду з музеєфікації підземелля. Але, безумовно, музейно-туристичний Ніжин у найближчому майбутньому матиме надзвичайно цікавий туристичний куточок!




Таємничі підземелля будинку Лисянського

   Музейну експозицію доведеться робити, як кажуть, «з нуля». На згадку про Лисянських у Ніжині лишилися тільки архівні документи та книги у бібліотеці Ніжинського держуніверситету. Тому науковці сподіваються на серйозну допомогу меценатів та ентузіастів. Експозиція майбутньої меморіальної садиби буде розповідати, у першу чергу, про історію родини вихідців з шляхетної козацької старшини часів Гетьманщини, про дитячі роки, життя та подвиги ніжинця-мореплавця, про його численні географічні та наукові відкриття, літературну та просвітницьку діяльність. Планується відтворити інтер'єр тієї доби, показати побут родини священика на межі XVIII-ХІХ століть. Цим займатиметься колектив Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського. Вже розпочато збирання експонатів майбутнього музею.



У залах музею планується відтворити інтер'єри XVIII-XIX ст.

    Створення нової музейної експозиції - завжди тривалий, творчий, трудомісткий та коштовний процес. Відтворення атмосфери давно минулої епохи завжди потребує наповнення музейного простору старожитними предметами побуту, антикварними речами, мистецькими витворами тієї доби... Звичайно, наш музей намагається поповнювати фондові колекції за рахунок придбання необхідних для втілення творчого задуму музейних предметів. Але, безумовно, непересічною лишається роль меценатів - людей, які безвідплатно готові передати до музеїв свої реліквії, для яких культурна та наукова цінність експонату перевищує його базарну вартість. Передаючи експонат до музею, Ви зберігаєте його для історико-культурного вжитку, продовжуєте його життя у новому вимірі, зберігаєте для вічності... Для того щоб нашим дітям хотілося йти до музею, його експозиція повинна бути пізнавальною, цікавою, естетично та художньо насиченою!


Отже запрошуємо усіх небайдужих долучитися до проєкту! Часу лишилося не так вже й багато. Створення нової експозиції ми плануємо завершити до 2023 року - 250-річного ювілею від дня народження нашого видатного земляка. Тому наш музей звертається до всіх небайдужих із закликом допомогти у формуванні музейної колекції за темою нашої експозиції. Оскільки ми плануємо відтворити побут родини священика кінця XVIII - початку XIX століття, нащадка шляхетної козацької родини, двоє дітей якого стали професійними мореплавцями, а один з них, Юрій Федорович Лисянський, здійснив навколосвітню подорож та зробив чимало географічних відкриттів, нам потрібні побутові речі тієї доби, зразки церковної утварі та облачіння священослужителів, старовинні книги, гравюри та карти, вінтажні підсвічники та канделябри, козацька та військово-морська атрибутика, морські "диковинки" - дивовижні мушлі, корали та інші артефакти, які можуть зробити нашу експозицію ще більш цікавою. Оздоблення музейної експозиції потребує залучення професійних дизайнерів-експозиціонрів. Тому не зайвою буде і фінансова допомога на художні роботи. 

 

Ми чекаємо Ваших пропозицій на фб-сторінках Музею Юрія Лисянського, Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського або на електронні адреси оргкомітету нашого музею:  ndulibrary@ukr.net, spaskogo@ukr.net


Заздалегідь дякуємо Вам за допомогу та розуміння!







Олександр Морозов

    

Немає коментарів:

Дописати коментар