середу, 5 липня 2023 р.

ВІДЗНАЧЕННЯ 250-РІЧНОГО ЮВІЛЕЮ ВИДАТНОГО МАНДРІВНИКА-ДОСЛІДНИКА, ПЕРШОГО УКРАЇНЦЯ - НАВКОЛОСВІТНЬОГО МОРЕПЛАВЦЯ ЮРІЯ ФЕДОРОВИЧА ЛИСЯНСЬКОГО (1773-1837)

ФОТОРЕПОРТАЖ

Oleksandr Kodola в місті Nizhyn.

🌏 250-річчя видатного ніжинця, знаного всесвітнього мореплавця Юрія Лисянського.
Юрій Федорович Лисянський - нащадок славетного козацького старшинського роду, жив у той час, коли ще не всі далекі землі були нанесені на карти. І ми по праву сьогодні пишаємося, що ім’ям ніжинця названо 7️⃣ географічних об’єктів на карті світу.
Сьогодні видатного ніжинця називають «Тричі першим». Юрій Лисянський був першим українцем, який зміг обійти під вітрилами навколо світу. Він першим відкрив невідомий мальовничий Гавайський острів посеред Тихого океану, який тепер носить його ім’я. І зрештою, Юрій Лисянський першим встановив рекорд швидкості плавання під вітрилами, пройшовши відстань від китайського порту Кантон до британського міста Портсмут лише за 142 дні, та ще й без заходу до жодного проміжного порту.
У 1795 року він став першим українцем, якому пощастило зустрітися з першим американським президентом Джорджем Вашингтоном, батьком-засновником держави Сполучені Штати Америки та творцем американської демократії.
На честь пам'ятної дати до Ніжина завітали делегації військовослужбовців та ветеранів Військово-Морських Сил України з Одеси, Київа та Сум.
Разом з гостями підняли прапор ВМС України, поклали квіти до пам'ятників Юрію Лисянському та «Герої не вмирають». Також провели для гостей екскурсію у родовому будинку родини Лисянських, наразі він виконує роль Меморіальний Музей Юрія Лисянського
й на території музею висадили сосни!
Ми маємо пам'ятати та шанувати наших відомих історичних постатей задля прийдешніх поколінь!

Меморіальний Музей Юрія Лисянського щиро дякує гостям, організаторам та учасникам - усім, хто долучився до відзначення 250-річного ювілею нашого видатного земляка, навколосвітнього мандрівника-дослідника, нащадка шляхетного козацького роду! Ми дякуємо вам за підтримку та допомогу, і надалі обіцяємо пропагувати українців як націю уславлених мореходців з величезним досвідом та давніми традиціями, а Україну - як славетну морську державу Східної Європи! Слава Україні! Слава ЗСУ! Слава ВМС України! Віримо в нашу Перемогу!

12 квітня виповнилося 250 років з дня народження Юрія Лисянського. Оргкомітет нашого конкурсу відвідав урочистості на батьківщині першого навколосвітнього українця в місті Ніжині. Нижче фоторепортаж про ці події.

12 квітня до Ніжина приїхали поважні гості:
контр-адмірал запасу Військово-Морських Сил України Микола Жибарєв, голова ГО «Київське військово-історичне товариство» Олександр Чудновець, науковий співробітник Національного музею "Битва за Київ у 1943 році" Петро Сенько, капітан 1 рангу, викладач, письменник, у минулому помічник Міністра оборони Анатолій Грищук, полковник Андрій Вовк, голова правління Фонду оборони України Сергій Кутняков, волонтер, ветеран, нащадок Юрія Лисянського Микола Лисянський, полковник, начальник пресслужби Генерального штабу ЗСУ 2014-2017 Владислав Селезньов, член ради ГО "Київське військово-історичне товариство" Анатолій Бондарук, капітан-лейтенант Ярослав Шевченко, капітан 2 рангу Сергій Шумський, капітан 1 рангу, начальник Інституту Військово-Морських Сил Одеська морська академія Максим Кіріакіді, заступник начальника Інституту Військово-Морських Сил з матеріально-технічного забезпечення, капітан 1 рангу Анатолій Федоренко, український письменник, біограф Юрія Лисянського Антон Санченко, Голова оргкомітету конкурсу ім.Лисянського Ірина Погореловська та інші гості.






































Немає коментарів:

Дописати коментар