середу, 5 липня 2023 р.

 

12 квітня 2023 року, на честь 250 річниці від дня народження Юрія Лисянського, нащадка шляхетної козацької родини з Ніжина та навколосвітнього мандрівника-дослідника, в м. Ніжин, Черніговської області з’їхалися історики, пошуковці, журналісти, письменники, ветерани і діючі військосввослужбовці ВМС України та представники громадськості для участі у заходах історико-географічній експедиції «Юрій Лисянський - морська історична спадщина України та Ніжинського краю». В приміщенні Ніжинської міської ради разом зі своїми колегами гостей радушно зустрічав очільник міста Олександр Кодола. І це була, перш за все, перша зустріч колег – однодумців за два роки, що минули. Урочисту зустріч було розпочато на ганку міської адміністрації з привітання і представлення гостей ювілею. У своєму привітанні Олександр Кодола наголосив: «Юрій Федорович Лисянський - нащадок славетного козацького старшинського роду, жив у той час, коли ще не всі далекі землі були нанесені на карти. І ми по праву сьогодні пишаємося, що ім’ям ніжинця названо 7 географічних об’єктів на карті світу.

Сьогодні видатного ніжинця називають «Тричі першим». Юрій Лисянський був першим українцем, який зміг обійти під вітрилами навколо світу. Він першим відкрив невідомий мальовничий Гавайський острів посеред Тихого океану, який тепер носить його ім’я. І зрештою, Юрій Лисянський першим встановив рекорд швидкості плавання під вітрилами, пройшовши відстань від китайського порту Кантон до британського міста Портсмут лише за 142 дні, та ще й без заходу до жодного проміжного порту. У 1795 року він став першим українцем, якому пощастило зустрітися з першим американським президентом Джорджем Вашингтоном, батьком-засновником держави Сполучені Штати Америки та творцем американської демократії».

Честь на керівництво церемоніалу ВМС Ураїни була предоставлена капітану І рангу Анатолію Грищуку, ветерану ВМС, викладачу та письменнику.
На честь відзначення 250-річчя від Дня народження видатного ніжинця - мореплавця Юрія Лисянського, міський голова Олександр Кодола і контр-адмірал Микола Жибарєв, екс керівник Морської охорони Державної прикордонної служби України підняли прапор Військово-морських сил України.
Далі звучали вітальні звернення колег і однодумців. Екс начальник прес-служби Генерального штабу Збройних сил України полковник Владислав Селезньов виразив вдячність владі міста за запрошення на зустріч, де випала можливість зустріти сослуживців, колег та побратимів.
І навіть холодний вітер з дощем абсолютно не впливав на радість зустрічі і теплі обійми друзів, котрих не бачив вже декілька років.




















http://fordevind.com.ua/2/2380-nzhinska-zustrch.html?fbclid=IwAR25ba01zkeDuDCx9cYCQY67GuvzjeicvlTAYSilgvUmqXdY2r2H6hJtEOg

Немає коментарів:

Дописати коментар