вівторок, 27 липня 2021 р.

 

«МАНДРІВНИК КОЗАЦЬКОГО РОДУ»: НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ВІДКРИЛИ БУДИНОК-МУЗЕЙ ЮРІЯ ЛИСЯНСЬКОГО. ФОТО

21 Травня 2021

















































































































































1120



У Ніжині відкрили меморіальний будинок-музей славетного мандрівника та мореплавця Юрія Лисянского (1773-1837).

 

Про це кореспонденту Високого Валу телефоном повідомив засновник, збирач експонатів та науковий співробітник закладу Олександр Морозов.

 

За його словами, музей відкрили у будинку №1 по вулиці Богушевича, де свого часу народився і мешкав нащадок шляхетного козацького роду, дослідник-географ, етнограф, картограф, першовідкривач нових земель Лисянський. У ХVІІІ-ХІХ століттях споруду використовували під житло священники церкви Іоанна Богослова, одним з яких був батько Юрія Федоровича. 2 роки тому міська рада передала будинок на баланс Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського. Його відділом і став щойно відкритий заклад.

  

«20 травня відбулася презентація тимчасової виставки «Мандрівник козацького роду», яка і дала старт роботі меморіального будинку-музею Лисянського. Саму споруду ще треба реставрувати, пристосовувати. Зараз ми над цим працюємо – є вже дизайн-концепція музею. Днями уклали угоду на розробку проєктно-кошторисної документації щодо реставрації будинку», - зазначив Морозов.

 

Експонати для виставки збирали усією громадою, купували на пожертви пересічних ніжинців. До експозиції увійшли козацька люлька, посуд та побутові речі ХVІІІ-ХІХ століття, література про Лисянського, навігаційні прилади. На жаль, артефактів, що належали самому мореплавцю, немає. Усі вони, як пояснив Морозов, зберігаються в Санкт-Петербурзі. Проте серед експонатів є модель шлюпу «Нева», на якому Юрій Федорович у 1803-1806 році вперше в історії Російської імперії здійснив подорож навколо світу.

 


Виставка працюватиме з 9.00 до 17.00 у робочі дні. Вхід платний. Про екскурсії слід домовлятися заздалегідь.

 

Щоправда, 21 травня, там з 20.00 до 1.00 проходитиме квест у рамках заходу «Ніч у музеї». Після огляду експозиції відвідувачам ставитимуть запитання про Лисянського. За правильні відповіді даватимуть призи – сертифікати на обід в ресторані, відвідання музею рідкісної книги НДУ імені Миколи Гоголя, безкоштовні екскурсії.

 


Нагадаємо, у 1795 році Лисянський - єдиний українець, який зустрічався з першим Президентом США Джорджем Вашингтоном. У 1803 році він вирушив у навколосвітню подорож, як капітан вітрильного шлюпу «Нева». Під час експедиції відкрив один з Гавайських островів (тепер носить назву «Острів Лисянського»). У Ніжині іменем Лисянського назвали вулицю.





https://val.ua/uk/124410.html

Немає коментарів:

Дописати коментар