четвер, 30 квітня 2020 р.

Юрій Лисянський та Джордж Вашингтон

УКРАЇНСЬКИЙ МОРЕПЛАВЕЦЬ ЮРІЙ ЛИСЯНСЬКИЙ У ФІЛАДЕЛЬФІЇ

 ...Коли 
Ми діждемося Вашингтона
З новим і праведним законом?
А діждемось-таки колись.
(Тарас Шевченко. "Юродивий", 1857 р.)


Місто Філадельфія - столиця США наприкінці 18 століття: так його побачив у 1795 році
 Юрій Лисянський


Як відомо, український навколосвітній мореплавець, майбутній дослідник та картограф Аляски, нащадок ніжинського козацького роду Юрій Федорович Лисянський (1773-1837), протягом 1793-1799 років служив волонтером на Британському флоті Її Величності. Під час служби він багато подорожував, відвідав Великобританію, США та Канаду, Центральну та Південну Америку, Індію... Збирав натуралістичні та етнографічні колекції, вв дорожні нотатки.
Мабуть, найцікавішими сторінками путівних нотаток Лисянського 1793-1799 років є ті, де мандрівник описує свої враження від перебування у Сполучених Штатах Америки, зокрема - в місті Філадельфія, де, як відомо, його особисто прийняв президент Джордж Вашингтон. В листі до брата Ананія від 4 листопада 1795 року Юрій Федорович писав: «Президент же Вашингтон так ласкаво обійшовся зі мною, що я до кінця життя свого мушу залишатись йому вдячним й завжди казати, що не було ще в світі видатнішого за нього мужа. Простота його життя й доброзичливість у поводженні такі, що за одну мить захоплюють і дивують почуття». Враховуючи той факт, що Ю.Лисянський не наводить жодних подробиць зустрічі, як і те, що про аудієнцію немає відомостей в американських джерелах, біографи українського мандрівника, описуючи її, давали волю фантазії та вигадували різноманітні деталі. А деякі недоброзичливці навіть заперечували факт самої зустрічі, звинувачуючи таким чином Лисянського в брехні. Ми поставили собі за мету, наскільки це тепер можливо, розібратися з цим важливим епізодом біографії нашого земляка, беручи до уваги історичні реалії того часу. Одразу зауважимо, що ми виходили з того, що у нас немає жодної підстави не довіряти свідченням самого Юрія Федоровича.


Худ. В.Боровиковський. Портрет капітана Юрія Лисянського, 1809 р.

Отже, якщо подібна зустріч була, то виникає питання, хто з впливових місцевих мешканців міг скласти протекцію приїжджому українському мандрівнику? Сам Лисянський пише, що за час перебування у Філадельфії (понад 4 місяці - з середини жовтня 1795 по середину березня 1796 рр.), він зійшовся з багатьма впливовими родинами. Але декого він особливо виокремлює, присвятивши у щоденнику найтепліші слова. Так, вже на самому початку візиту з Юрієм Федоровичем трапилася романтична пригода, яка вразила мандрівника, і яку він потім неодноразово згадував: по дорозі з Нью-Йорку до Філадельфії (подорож тривала 3 дні - 12 по 14 жовтня 1795 року) він серед пасажирів діліжансу познайомився з чарівною молодою американкою. Місіс Поллок (так звали даму) їхала у справах з Нью-Йорку і викликала симпатію у нашого земляка. Пізніше Лисянський писав у щоденнику: "вона вже фігурою своєю могла б бути примітною, але замість того люб'язність її привела мене у захоплення й примусила час проминути надто швидко. Ми розпрощалися в Джерман-Тоуні (передмістя Філадельфії - О.М.) з величезною вдячністю один одному за все, що трапилося під час невеличкої нашої подорожі." Супутники сподобалися один одному, і романтичний тон мемуарів Лисянського (нагадаємо, що мандрівнику на той час виповнилося 22 роки) навіть дав декому з біографів підставу для жартів та двозначних натяків. Але зауважимо, що нічого непристойного між молодими людьми в дорозі не відбулося, було виключно щире дружнє спілкування! Але повернемося до щоденника мандрівника: "Я думав, - пише далі Лисянський, - що ми ніколи більше не побачимося, але сталося не так. Прибувши до Філадельфії з рекомендаційним листом до вельми заможного купця Антока (саме так подано у виданні щоденника Лисянського! - О.М.), я побачив мою чарівну супутницю: це була дочка поважного старика... Вона відрекомендувала мене батькові як наймилішого, послужливого кавалера й доставила багато приємного за весь час своєї присутності тому, хто, за винятком звичайної чемності, нічого їй не показав". Отже, чи не могли саме місіс Поллок та її батько, заможний та впливовий комерсант, бути тими особами, які ввели Юрія Лисянського до світського товариства Філадельфії та, зрештою, сприяли його аудієнції з президентом Вашингтоном?


Міфічний впливовий купець "Анток" - відставний капітан Джозеф Ентоні (1728-1798). 
Портрет з Національної художньої галереї США. Художник - Гілберт Стюарт

Історія Філадельфії 90-х рр. 18 століття, коли це місто фактично було столицею США та слугувало резиденцією перших президентів федерації, як, власне, й оточення Джорджа Вашингтона у цей період, вивчені дуже добре. Але проблема в тому, що до останнього часу дослідників жодним чином не бентежила відсутність будь-якої інформації відносно впливового філадельфійського комерсанта на прізвище "Анток"! Власне, й саме прізвище, яке є неприйнятним з точки зору англійської мови, не викликало жодного здивування... Ми вирішили розібратися з цим питанням і "поставити жирну крапку". Благо, що умови карантину, наявність вільного часу та розвиток сучасних інформаційних комунікацій створюють унікальні можливості! І ось дійсно, певні результати не забарилися: три ночі сидіння в інтернеті, залучення спеціальних онлайн-ресурсів (таких, як "Encyclopedia of Greater Philadelphia", англомовних генеалогічних пошукових баз даних (включаючи славнозвісні зібрання мормонів) "Famillysearch", "WikiTree", повнотекстових архівів американської періодики "Newspapers" та оцифрованих колекцій "Google-books") зробили свою справу! Коротенько викладемо результати пошуку (більш детально про це найближчим часом опублікуємо у спеціальній статті):
1) Ніякого міфічного купця з Філадельфії на прізвище "Анток" не існує. Тут має місце банальна археографічна помилка, яку не зауважив жоден з біографів навколосвітнього мореплавця: видавці щоденника Лисянського 1793-1799 рр. невірно прочитали його досить важкий почерк. В оригіналі Лисянського було написано не "Анток", а "Антон", тобто англійською "Ентоні" (Аnthony)! Ось тут вже стало значно веселіше!
2) У цей час у Філадельфії жив впливовий комерсант і меценат Джозеф Ентоні (Joseph Anthony, 1738-1798), який у молоді роки був капітаном торговельного флоту в Ньюпорті, мав 5 дітей, у тому числі - й доньку Марту, 1769 року народження. 9 квітня 1795 року, за півроку до дорожньої зустрічі з Юрієм Лисянським, Марта Ентоні (Martha Anthony) взяла шлюб з компаньоном батька, молодим комерсантом ірландського похоження Хью Поллоком (Hugh Pollock) і, як свідчить реєстраційний запис у місцевій протестантській церкві (First Baptist Church in Philadelphia), стала місіс Поллок. Саме до капітана Джозефа Ентоні й мав рекомендаційного листа Юрій Лисянський.


Запис про шлюб Марти Ентоні з Х'ю Поллоком у книзі Першої 
баптистської церкви Філадельфії, 1795 р.

3) Родина Ентоні мала вагомий вплив у світських колах Філадельфії. Крім батька-комерсанта варто згадати його сина Джозефа-молодшого, який був визнаним майстром "срібних справ" і виконував замовлення для родини самого президента США. Крім того рідний племінник Джозефа Ентоні-старшого Гілберт Стюарт (Gilbert Stuart) був не ким іншим, як видатним американським художником-портретистом, автором низки найвідоміших портретів Джорджа Вашингтона та членів його родини (один з цих портретів першого президента досі прикрашає однодоларову купюру США!).


Перший президент США Джордж Вашингтон. Художник - Гілберт Стюарт.

Отже, родина Ентоні, яка доброзичливо прийняла у Філадельфії нашого земляка-мандрівника, цілком вірогідно могла сприяти аудієнції Юрія Лисянського у президента Сполучених Штатів Джорджа Вашингтона. А сучасні інтернет-технології дозволили нам внести суттєве уточнення в біографію мореплавця. Залишається зауважити, що й надалі ми будемо уважно студіювати та досліджувати надзвичайно цікаві архіви нашого видатного земляка Юрія Федоровича Лисянського.

Олександр Морозов

Немає коментарів:

Дописати коментар